Gastronomie na Menorce ...

21. října 2016 v 20:11 | Já :-) |  Baleárské ostrovy - Menorka
Baleárské ostorvy se skládají z několika menších ostrůvků. Jejich úředním jazykem je katalánština a španělština. Administrativně se regiony člění na 4regionální celky: Formentenra, Ibiza, Menorka a Mallorka. Na Baleárských ostrovech zanechali stopy Tito obyvatelé: především Féničané, kteří takto pojmenovali tyto ostrovy; Kartaginci, Řekové a Římané. Ti zde vládli 500let. Od počátku se ostrovy sjednotili a Římané jim dali název: "Baleárské ostrovy". Rozpačitý Římané pracovali z půdou a začali tam pěstovat madlovníky a olivovníky. To dalo základ dnešní kuchyně. Arabské kmeny zde dovezly vinnou révu. Usmívající seBalárská kuchyně je i tzv."reprezentativní Středomořská dieta" složená z rostlinné stravy, mořských plodů, ryb, oliv, mandlí, vinné révy, datlí a třinového cukru. Základními surovinami tedy jsou: rajčata, bílé cibule, ostrovní papriky, artyčoky, zelené fazolky a mrkev. Z mořských plodů: slávky, langusty nebo ústřice. Maso se konzumuje v menším, hlavně hovězí a skopové. Ostrované jsou známí jako milovníky sýrů, přesněji drahých sýrů. Mezi nejznámější patří sýr jménem: Mahón.
K oblíbeným specialitám mohu zařadit: Sobrassadu nebo-li paprikovou klobásu a z dezertů mohu doporučit: Ensaimadu a velikonoční koláč: "Tarta de Santiago". Z nápojů jsem zkoušela Sangríu, ale moc mě nezaujala.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama